AACS Updater - Handleiding Light Alloy

9.1  AACS Updater

AACS Updater van labDV is een gratis openbronprogramma voor het afspelen van versleutelde blu-rayschijven.

Versleutelde blu-rayschijven afspelen (libaacs/libbdplus)

Volgens informatie op de AACS-pagina van labDV kunnen blu-rayschijven worden versleuteld met AACS- en BD+-beveiligingen, maar hebben VideoLAN-ontwikkelaars drie projecten ontwikkeld om de afspeelmogelijkheid van blu-ray te gebruiken in openbronspelers (VLC 2.x, MPlayer en MPlayer front-ends zoals Starbuck's FreePlayer).

Deze internationale onderzoeksprojecten (libbluray, libaacs en libbdplus) helpen ontwikkelaars vanwege interoperabiliteit van openbronsystemen, met name door aan Linux-distributies de mogelijkheid toe te voegen om versleutelde blu-rayschijven af te kunnen spelen:

• libbluray: kan blu-rayinhoud ontleden om toegang te krijgen tot titels en audio- en ondertitelingssporen;
  • libaacs1: kan de inhoud ontsleutelen van blu-rayschijven die beveiligd zijn met bekende AACS-sleutels;
  • libbdplus: kan de inhoud ontsleutelen van blu-rayschijven die beveiligd zijn met libgcryp.

───

Hoe versleutelde blu-rayschijven afspelen op uw computer met gratis spelers

1. Haal een versie op van uw speler met ingeschakelde ondersteuning voor libbluray.
  2. Kopieer de bibliotheekbestanden libaacs en libbdplus in de programmamap van uw speler.
  3. Kopieer de map bdplus\vm0 naar uw persoonlijk profiel.
  4. Kopieer het bestand AACS\KEYDB.cfg naar uw persoonlijk profiel.
  5. Houd het bestand KEYDB.cfg bijgewerkt.

AACS Updater doet stap 2 tot 5 voor u!

Wat AACS Updater doet

AACS Updater:

1. zoekt verbinding met de centrale server en kijkt of er een nieuwe programmaversie beschikbaar is;
  2. haalt het bestand KEYDB.cfg binnen uit de centrale gegevensbank;
  3. voegt lokale PK- en VUK-sleutels en lokale HC-certificaten toe aan het binnengehaalde bestand KEYDB.cfg;
  4. vervangt %APPDATA\aacs\KEYDB.cfg met een compleet nieuwe KEYDB.cfg;
  5. identificeert lokale sleutels en certificaten die nog niet in zijn opgenomen in het centrale KEYDB.cfg;
  6. verstuurt lokale sleutels en certificaten naar de centrale gegevensbank.

Installatie van AACS Updater

Er zijn vier installatieversies beschikaar:

• win32-setup.exe
  • win32-FULL-setup.exe
  • x64-setup.exe
  • x64-FULL-setup.exe

De gewone setup installeert alleen het programma en plaatst het bestand AACS\KEYDB.cfg in %APPDATA. De FULL-setup doet hetzelfde maar plaatst ook de map bdplus\vm0 in %APPDATA en het plaatst de vier bibliotheekbestanden (libaacs.dll, libbdplus.dll, libgcrypt-20.dll en libgpg-error-0.dll) in de programmamap van uw speler.

De keuze tussen win32 en x64 is afhankelijk van de versie van de mediaspeler waarmee u de ontsleutelbestanden wilt gebruiken.

Let op:

• Voor Light Alloy heeft u win32-FULL-setup.exe nodig.

Kies tijdens de installatie de map waarin Light Alloy is geïnstalleerd, zodat de vier bibliotheekbestanden (libaacs.dll, libbdplus.dll, libgcrypt-20.dll en libgpg-error-0.dll) hierin gekopieerd kunnen worden:

Installatievenster AAC Updater

Let op:

• Hostcertificaten en PK- en VUK-sleutels die u handmatig heeft toegevoegd aan uw KEYDB.cfg-bestand, worden niet gewijzigd bij het uitvoeren van AACS Updater (maar worden samengevoegd onderaan in het centrale KEYDB.cfg-bestand).

Handmatige installatie van ontsleutelbestanden

U kunt er ook voor kiezen om het AACS Updater niet te installeren, maar alleen de ontsleutelbestanden uit te pakken en zelf naar de juiste locatie te kopiëren.

1. Haal een FULL-setup-versie binnen, waarbij u de keuze heeft tussen een 32 en 64-bitsversie. Voor Light Alloy heeft u de 32-bitsversie nodig.
  2. Pak het bestand uit (bijvoorbeeld met 7-Zip) in een nieuwe map.
  3. Kopieer de inhoud van de map $_0_ (libaacs.dll, libbdplus.dll, libgcrypt-20.dll en libgpg-error-0.dll) naar de programmamap van Light Alloy.
  4. Kopieer de inhoud van de map $APPDATA (aacs, bdplus) naar AppData\Roaming.
  5. Als u tussentijds een bijgewerkte versie van KEYDB.cfg nodig heeft, kunt u die binnenhalen uit de centrale gegevensbank en kopiëren naar de map AppData\Roaming\accs.

Of u kunt gebruikmaken van de gegevens zoals beschreven op vlc-bluray.whoknowsmy.name:

1. Haal het bestand KEYDB.cfg binnen en kopieer dat in de map C:\ProgramData\aacs\ (of in de map AppData\Roaming\aacs).
  2. Haal de 32-bitsversie van het bestand libaacs.dll binnen en kopieer dat naar de programmamap van Light Alloy.