Ondertitelingsopties - Handleiding Light Alloy

7.2  Ondertitelingsopties

Met Light Alloy kunt u twee ondertitels tegelijkertijd weergeven. Tweede ondertitels worden standaard weergegeven aan de bovenzijde van het beeld. Deze functie kan nuttig zijn voor degenen die een taal leren.

Via het contextmenu van de knop Ondertitelingsopties kunt u de ondertiteling aan-/uitzetten en een andere (beschikbare) ondertitel kiezen.

Ondertiteling aan - Geen ondertitel tonen

Op het eerste gezicht lijkt het uitschakelen van de ondertiteling hetzelfde effect te hebben als het niet tonen van een ondertitel. Maar er is wel degelijk een verschil:

• de optie Ondertiteling aan is een standaard optie, die geldt dus niet alleen voor de huidige film;
  • de optie Geen ondertitel tonen geldt alleen voor de huidige film.

Dit kan handig zijn als u standaard de ondertiteling aan wilt hebben, maar in dit ene geval niet.

Tweede ondertitel

De keuzemogelijkheden voor de tweede ondertitels worden pas in het menu getoond nadat u een eerste ondertitel hebt geselecteerd.

Om met tweede ondertitels te kunnen werken, moet u gebruikmaken van de ingesloten splitters en ondertitelverwerker (beide zijn standaard ingeschakeld).

Toetsencombinatie overschakelen ondertitels

Behalve via het menu kan het overschakelen naar een andere ondertitel ook met de toetsencombinatie Shift+/ (voor de eerste ondertitel) en Ctrl+/ (voor de tweede ondertitel).

Opmaak ondertitels

Als u de opmaak van de ondertiteling wilt aanpassen, klikt u op de knop Ondertitelingsopties.

Ondertitelingsopties

Let op de optie Ondertitelingspositie relatief aan videobeeld i.p.v. aan videopaneel. Als u deze optie uitschakelt, is de ondertitelingspositie niet relatief aan het videobeeld, maar aan het gehele videopaneel. Daardoor kunt u de ondertiteling weergeven op de zwarte balken onder/boven het videobeeld. Deze functie werkt standaard niet voor dvd's, maar wel als u deze opent via het menu-item rechtermuisknopmenu > Dvd-map openen zonder dvd-menu, of via de toetsencombinatie Shift+F3.

Het is niet aanbevolen om de opmaak te wijzigen van ondertitels die een ingesloten opmaak hebben (zoals .ass-ondertitels), omdat de ingesloten opmaak in dat geval wordt genegeerd. Als u de opmaak toch hebt gewijzigd en dit ongedaan wilt maken, druk dan op de knop Standaard om de instellingen compleet te herstellen.

Algemene ondertitelingsopties

De ondertitelingsopties zijn verdeeld over twee tabbladen.

De opties voor het laden van ondertitels kunt u vinden in Instellingen > OSD > Ondertitels [tab].

Instellingen > OSD > Ondertitels [tab]

De opties voor het weergeven van de ondertiteling kunt u vinden in Instellingen > OSD > Ondertiteling [tab].

Instellingen > OSD > Ondertiteling [tab]

Let op de optie Maximale textuurgrootte. Deze optie zorgt voor een compromis tussen een duidelijke ondertiteling en een lage belasting van uw computer. Als u optimale duidelijkheid wilt, zet dan de textuurgrootte op Gelijk aan bureaublad. Als de video hierdoor gaat schokken (omdat uw computer de verwerking niet aan kan), selecteer dan een lagere textuurgrootte.