Video-opties - Light Alloy Handleiding

7.3  Video-opties

Videobeeld vergroten of verkleinen

Beeldverhouding

• Shift+` - oorspronkelijke beeldverhouding, videobeeld aanpassen aan de grootte van het videopaneel;
  • Shift+1 - beeldverhouding 16:9;
  • Shift+2 - beeldverhouding 4:3;
  • Shift+3 - beeldverhouding tot breedte: videobeeld aanpassen aan de breedte van het videopaneel, met behoud van de oorspronkelijke verhoudingen;
  • Shift+4 - beeldverhouding tot hoogte: videobeeld aanpassen aan de hoogte van het videopaneel, met behoud van de oorspronkelijke verhoudingen;
  • Shift+5 - specifieke beeldverhouding die u hebt ingesteld via Shift+6;
  • Shift+6 - opent een venster waar u de specifieke verhouding kunt ingeven;
  • Shift+7 - vrije beeldverhouding, u kunt de venstergrootte wijzigen door de Alt-toets in te drukken + gelijktijdig met ingedrukte linkermuisknop een vensterrand te verslepen;
  • Shift+8 - beeldverhouding pixel-voor-pixel: oorspronkelijke beeldgrootte, ongeacht de grootte van het videopaneel.

Beeldzoom

Het in- of uitzoomen van het beeld kan op verschillende manieren:

• Shift++ / Shift+- op het hoofdtoetsenbord;
  • muiswiel + ingedrukte rechtermuisknop;
  • muiswiel + ingedrukte Alt, Ctrl of Shift (in iedere combinatie, kan worden ingesteld in Instellingen > Muis > Algemeen [tab] (zie ook muiswielopties).

U kunt de beeldverhouding en -zoom ook wijzigen in het venster met videobeeldopties.

Videobeeldopties

Voor het openen van het venster met videobeeldopties klikt u op de knop Videobeeldopties.

Videobeeldopties

Hierin kunt u:

• de beeldverhouding wijzigen (als u de optie Vaste beeldverhouding uitschakelt, kunt u de beeldverhouding aanpassen door met "Alt + ingedrukte linkermuisknop op het videobeeld" de muis horizontaal/verticaal te verplaatsen);
  • de beeldzoom wijzigen;
  • verschillende nabewerkingsfilters toepassen;
  • helderheid/contrast/verzadiging van het videobeeld wijzigen.

Nabewerkingsfilters (shaders)

Nabewerkingsfilters zijn grafische effecten die bedoeld zijn om de beeldkwaliteit te verbeteren, zoals contrastverbetering, ruisonderdrukking, helderheidcorrectie van LCD-monitoren, enzovoort. Welke filters u gebruikt, is aan u. Nabewerkingsfilters verlopen via DirectX, waardoor de processorbelasting laag blijft, en werken op de volgende beeldverwerkers:

• WMR-9 RL;
  • EVR CA;
  • EVR Sync.

Nabewerkingsfilters zijn tekstbestanden, en zijn te vinden in de map Light Alloy\Shaders. U kunt zelf shaders toevoegen/verwijderen/hernoemen en ze veranderen zoals u wilt. U kunt zelfs uw eigen nabewerkingsfilters schrijven (ze zijn geschreven in High Level Shader Language - HLSL).

Kleuraanpassing

Het is de moeite waard om ​​speciale aandacht te besteden aan de optie Gebruik DXVA-hardwareversnelling voor kleurbeheer.

Indien ingeschakeld, zal kleurbeheer worden gedaan met behulp van de videokaartinterface. Het maakt het mogelijk om gelijktijdig kleuren te veranderen en DXVA te gebruiken. Maar dit werkt alleen op Windows Vista en nieuwer. Op Windows XP kunt met deze optie DXVA alleen zonder kleurbeheer gebruiken; wilt u op Windows XP toch kleurbeheer, schakel deze optie dan uit.

Indien uitgeschakeld, zal kleurbeheer worden gedaan door het LA Video Processor-filter. U kunt dan wel helderheid, contrast en verzadiging aanpassen, maar DXVA kunt u vergeten. Het is trouwens een softwarematige beeldverwerking, waardoor de processorbelasting iets hoger kan zijn.

Extra video-opties

Extra video-opties kunt u vinden in Instellingen > Video.

Beeldverwerkers

Op het eerste tabblad (Instellingen > Video > Instellingen voor videoverwerking [tab]) kunt u één van de 8 beschikbare beeldverwerkers selecteren, en in de gevanceerde modus kunt u ze nog iets aanpassen.

U kunt ook een modus zonder videodecodering selecteren: de <No Video>-modus. Dit kan nuttig zijn voor het afspelen van audioclips op de achtergrond, of voor het combineren van geluid uit het ene mediabestand met video uit een ander bestand.

Beeldverwerkers

Let op:

• Om madVR te kunnen gebruiken, moet u het eerst installeren. Om een EVR-beeldverwerker op Windows XP te kunnen gebruiken, moet u eerst .NET Framework 3.5 of nieuwer installeren.

Instellingen voor zoeken

Andere algemene instelingen vindt u op het tweede tabblad (Instellingen > Video > Diversen [tab]).

Instellingen > Video > Diversen [tab]

Voor zoeken kunt u het aantal seconden per toets instellen. Ook kunt u instellen of bij zoeken alleen gebruik moet worden gemaakt van sleutelbeelden.

Vaste beeldverhouding

Een vaste beeldverhouding kan handig zijn als u veel video's met een slechte/verkeerde beeldverhouding heeft. Zo hebben bijvoorbeeld de meeste 3D-films horizontale stereoparen met een beeldverhouding van 16:9 in plaats van de juiste 32:9.

Instellingen voor de functie "Op voorgrond"

Bij het onderdeel Gedrag van de functie "Op voorgrond" bepaalt u het gedrag van de functie "Op voorgrond" (aan te roepen via Ctrl+A of via het pin-icoon linksboven in de titelbalk).

Als u hier kiest voor de optie Alleen tijdens afspelen, zal het spelervenster alleen tijdens het afspelen op de voorgrond blijven. Op het moment echter dat u op pauze drukt (bijvoorbeeld omdat u andere werkzaamheden op uw computer wilt uitvoeren), verdwijnt de speler naar de achtergrond, totdat u het afspelen hervat.

De optie Alleen tijdens afspelen in volledig scherm is handig als tijdens de schermvullende modus de Windows-taakbalk niet verdwijnt.

Videorotatie

Bij het opnemen van een video kan het gebeuren dat het toestel niet horizontaal is gehouden maar verticaal of onder een bepaalde hoek. Bij het afspelen hiervan krijgt u dan een video te zien die is gekanteld of gedraaid. Dit kijkt heel vervelend. Maar gelukkig bevat Light Alloy de mogelijk om video's te roteren.

Alternatieve toetsfuncties inschakelen

Om video's te kunnen roteren, moet de functie Alternatieve toetsfuncties inschakelen geactiveerd zijn. Dit kan op twee manieren:

• via Instellingen > Toetsenbord > Alternatief [tab];
  • via het rechtermuisknopmenu van de knop Minimaliseren.

Rotatie-as kiezen

Kies in rechtermuisknopmenu van de knop Minimaliseren de as waar u de video om wilt roteren:

• X-as: horizontaal (achterover of voorover) roteren in perspectief;
  • Y-as: verticaal (rechtsom of linksom) roteren in perspectief;
  • Z-as: linksom of rechtsom roteren zonder perspectief.

Roteren

Roteren

Met de knoppen + en - op het numerieke toetsenbord kunt u de video om de geselecteerde as roteren in stappen van 10 graden.

Bij het roteren om de X-as is de werking van de knoppen als volgt:

Bij het roteren om de Y-as is de werking van de knoppen als volgt:

Het roteren om de Z-as gebeurt volgens het poolcoördinatensysteem:

Poolcoördinatensysteem

Beperkingen

Deze functie werkt alleen met de volgende beeldverwerkers:

• VMR-7 RL;
  • VMR-9 RL;
  • EVR CA;
  • EVR Sync.